stiltedag #26 - niets ietsheid - osho zen tarot - door Mandy van Goeije

 

De grote leegte van het niets

Je zou zeggen dat het makkelijk en heerlijk is, ‘niets’ doen. Wat kan er makkelijker zijn dan dat?

In de praktijk blijken we echter in het algemeen een beetje bang voor ‘niets’. Er is een soort angst voor leegte. We verdrijven leegte dan ook ijverig door het op te vullen met activiteiten, gewoontes, spullen en mensen. Kritisch bekeken beantwoordt die ‘opvulling’ lang niet altijd aan dat waar we echt behoefte aan hebben. Kijk straks de voornemens voor het nieuwe jaar maar weer eens om je heen. Mensen willen vaak maar al te graag van bepaalde zaken af. Want met het opvullen van onze leegte, creëren we soms situaties en gewoontes die ons eerder tegenwerken dan dat ze voor ons werken.

 

De grote uitdaging

Toen ik besloot te stoppen met werken om een aantal jaren voor de kinderen te zorgen, was de meest voorkomende reactie op mijn besluit: “Dat zou ik niet kunnen. Ik zou tegen de muren op vliegen als ik hele dagen alleen was en niets om handen had!” Sommige vrouwen bekenden zelfs dat ze werkten om maar niet alleen thuis te hoeven zijn. Daar kregen ze het namelijk Spaans benauwd van.

Natuurlijk had ik niet ‘niets’ om handen. Het was één van de drukste tijden van mijn leven. En achteraf bezien, veranderde mijn thuis ’zijn’ al binnen een half jaar in thuis ’werken’. Maar het verraste me dat zoveel vrouwen uitspraken bang te zijn voor leegte en alleen zijn. Natuurlijk waren er wel eens dagen dat ik me eenzaam voelde of me tussen de slaapjes, hapjes en boodschapjes door verveelde. Maar juist in die momenten groeide mijn hoofd vol creatieve ideeën. En die kwamen er later in mijn getekende dagboeken weer uit. Dat ‘niets’ bleek helemaal niet zo leeg als mensen om me heen dachten.

 

Niets-ietsheid

Jaren terug kreeg ik het Osho Zen Tarot kado, een kaartspel dat ik wel eens gebruik als inspiratie voor het schrijven in mijn dagboek. Dan trek ik een kaartje en laat ik het thema van de kaart me inspireren tot een tekening of wat schrijfwerk. Eén van de kaarten is V “No-thingness”, oftewel niet-ietsheid. De kaart laat een volledig zwart vlak zien. Volledige duisternis. Volledige leegte.

De toelichting bij de kaart is de volgende:

Als je ‘in een gat’ zit, kan dat verwarrend en zelfs angstaanjagend zijn. Geen enkele houvast, geen gevoel van richting, niet het flauwste benul welke keuzes en mogelijkheden je eventueel te wachten staan. Maar het was juist deze staat van zuiver potentieel waaruit het universum is voortgekomen. Het enige dat je nu kunt doen is ontspannen in deze niet-ietsheid… je laten vallen in deze stilte tussen de woorden… deze pauze tussen de uitademing en de inademing gadeslaan. En koester elk leeg ogenblik van deze ervaring. De geboorte van iets heiligs is nabij.
Boeddha heeft een woord gekozen met een enorm potentieel: shunyata. De vertaling, het equivalent,’nietsheid’, is lang niet zo’n prachtig woord. Daarom wil ik er ‘niet-ietsheid van maken, want het niets is niet zomaar niets, het is alles. Het pulseert van de mogelijkheden. Het is een potentieel, een zuiver potentieel. Het heeft zich nog niet geopenbaard, maar alles ligt erin besloten.
Aan het begin staat de natuur, aan het einde staat de natuur – waarom maak jij je dan zo druk halverwege? Waarom maak jij je halverwege zoveel zorgen, zo ongerust, ben je zo ambitieus – waarom drijf je jezelf tot wanhoop? De hele reis gaat van nietsheid tot nietsheid.

(bron: tarotweb.nl – hier kun je ter bezinningsinspiratie dagkaartjes trekken uit verschillende tarotspelen)

 

Wat doet leegte met jou?