Stiltedag #23 - No more guilt - foto litteken door Mandy van Goeije

 

Eén van de diepste littekens die we bij ons kunnen dragen, is schuld.
Veel van dat schuldgevoel komt uit onszelf. Het is afkomstig van de schaamte die we voelen over onhandigheden, fouten die we maken en over eigenschappen waar we niet trots op zijn.

Mooi aansluitend op het thema schaduw volgens Jung, vind je hier een video van Alan Watts: “No More Guilt”. Hij legt heel goed uit waarom die ‘schuld’ ons niet helpt.

De video is in het Engels. Voor wie moeite heeft te begrijpen wat Alan Watts zegt, vind je onder de video een ultrabeknopte Nederlandstalige samenvatting van de kern van zijn verhaal.

 

 

Schuldgevoel en schaamte slaan ons lam. Het is zinvoller om onze fouten en wandaden te aanvaarden. Ze zijn niet te voorkomen. Je kunt namelijk alleen maar iets leren door fouten te maken in het leven.
Je kunt jezelf dus de vrijheid geven om fouten te maken en stommiteiten te begaan. Zie ze als een natuurlijke stap in het leerproces van het leven. Doe het een volgende keer gewoon beter.

Wat heb jij allemaal al geleerd in het leven?

 

 


 

Wil je elke dag deze maand een moment van bezinning in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief voor af en toe een Betekenisvol bericht. En delen op social media of je blog? Heel graag.