Stiltedag #16 - Stiltemaand november - bezinning thema Als het licht je inhaalt- licht foto door Mandy van Goeije

 

Theewater

Bij een workshop over zingeving zat ik eens naast een vrouw die volkomen over haar theewater was. Tussen het gesnotter door werd duidelijk dat ze uitgeput was geraakt door haar overvolle weekprogramma.

Om de ellende te illustreren, trok ze haar agenda uit haar tas en duwde hem onder mijn neus. Ik verwachtte een schema te zien vol werkafspraken en vergaderingen. Twee banen, of misschien nog wel mantelzorg. Hartstikke zwaar! Maar wat schetste mijn verbazing? Ze werkte parttime. Op werkdagen ging ze alleen maar naar yoga en meditatieles. De andere vier dagen van haar week waren volledig gevuld met intensieve ontspannings- en zingevingsbeoefening, van een yoga opleiding tot een jarenlange sjamanentraining.Toen ik haar vroeg wanneer ze dan oefende voor de cursussen en opleidingen, begon ze nog harder te snotteren. “Niet,” piepte ze.

Remmen en gas geven en dan heel hard

Ze haastte zich van afspraak naar afspraak, soms zonder te eten. En als ze dan eindelijk naar bed kon, was ze uitgeput en kon ze maar niet in slaap vallen. Maar ze móest al die cursussen doen. Ze was zó spiritueel. Ze wilde niet oppervlakkig leven. En als ze al die cursussen niet volgde, werd ze gek, want bij die cursussen ontmoette ze geestverwanten.

 

 

Tot het vanzelf stopt

Ik kon er niets aan doen. De ironie van haar verhaal werkte op mijn lachspieren. Ik wilde haar niet kwetsen, dus ik hield me netjes in. Maar achteraf heb ik wel eens gedacht: had iemand niet toch eens heel hard in lachen uit moeten barsten bij haar verhaal? Zou het misschien iets in haar wakker hebben geschud? We zullen het nooit weten. Een paar maanden later belandde ze met een burn-out op de bank en had ze een paar extra dagen in de week om nog harder aan zichzelf te werken.

 

De hype van hurry-up

Het was niet de eerste keer dat ik in contact kwam met iemand die zich uit de naad werkte om rust te vinden. Toen ik lang geleden een yoga cursus volgde, werden de lessen standaard vijf tot tien minuten na aanvang onderbroken door een aantal zich hevig excuserende dames zich binnen haastten, want: druk, druk, druk! En niet zelden haastten deze zelfde dames zich vervolgens voor het eind van de les gauw, gauw, gauw weer naar huis, omdat er nog iets op het programma stond of de oppas moest worden afgelost. Ik heb me altijd afgevraagd hoe ontspannen deze vrouwen nu eigenlijk echt konden zijn geweest als ze aldoor de tijd in de gaten hadden moeten houden.

De hurry-up hype lijkt volledig doorgedrongen tot de ontspanningswereld. Soms hoor ik vriendinnen zeggen “…en ik moet vandaag ook nog even ergens een momentje vinden om te ontspannen…” En regelmatig verzuchten mensen om me heen die workshops en cursussen geven dat het elke les raak is en ze worden onderbroken door jachtige laatkomers en vroegvertrekkers. Mijn vroegere yoga docent stoorde zich zo aan het groeiend aantal te laat komende en vroeg vertrekkende cursisten dat ze op den duur besloot de cursus alleen toegankelijk te maken voor mensen die de héle les zouden volgen zodat haar lessen  alleen nog bij hoge uitzondering onderbroken zouden worden. Het aantal aanmeldingen voor de lessen liep flink terug.

 

Afvinken, die hap!

Bezinnen en ‘tijd voor jezelf nemen’ is hot! Cursussen te over en tijdschriften staan er vol mee. En sommige agenda’s en planners voor 2019 hebben zelfs vaste reflectie onderdelen opgenomen waarin je dagelijks als ‘goede gewoonte’ de tijd kunt noteren die je hebt besteed aan meditatie of ontspanning. Zo is van ‘rust’ en ‘stilte’ een taakje gemaakt dat snel kan worden afgevinkt. Ook dat kietelde mijn lachspieren.

 

De moraal van het verhaal

Het kan niet de bedoeling zijn dat je overspannen raakt van ontspannings- of zingevingsbeoefening. En eigenlijk is het hoe dan ook niet de bedoeling dat je over je theewater raakt.

Maar zoals Urbanus zei:

“Als ge aan de snelheid van het licht rond een stoel loopt, trapt ge vanachter op uw eigen hielen.”

Wanneer trap jij op je eigen hielen?

 

 


 

Wil je elke dag deze maand een moment van bezinning in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief voor af en toe een Betekenisvol bericht. En delen op social media of je blog? Heel graag.