Het Natuurdagboek: Verslag van een wereld in je eigen tuin of balkon

Als je in een zoekmachine op zoek gaat naar natuur- of seizoensactiviteiten, kom je hoofdzakelijk ideeën tegen voor kinderen. Hoe jammer is dat! Want houdt onze nieuwsgierigheid op zodra we de middelbare school bereiken? Volgens mij niet. Bij mij niet, in elk geval. Hebben we het dan echt te druk om nog eens om te kijken naar de natuur? Nee toch? Als je een tuin of balkon hebt, zijn er vast momenten dat je buiten bent. Met of zonder kinderen. Al is het voor een klusje of een barbecue. En dan heb ik het nog niet eens over het uitlaten van de hond of het maken van een ommetje. Hoeveel moeite is het dan om even iets nader te kijken? Om een foto te maken? Weet jij eigenlijk wat er allemaal in jouw Kleine Grote Wereld leeft?

Penseelkever gevonden in de achtertuin  - foto door Mandy van Goeije
Eén van mijn mooiste ontdekkingen: een penseelkever gevonden in mijn achtertuin

MIJN Kleine Grote Wereld

Mijn eigen Kleine Grote Wereld bevindt zich in het hart van Zeeland. Omdat ik wil laten zien hoe groots een kleine wereld eigenlijk is, ga ik vooral op ontdekkingsreis in mijn eigen groene voor- en achtertuin. Maar je kunt mij ook vaak aan kust, zee en strand vinden of op één van de wandelpaden die Zeeland rijk is, dus ook die worden uitvoerig verkend (wat dan weer een geduldoefening is voor degene die met mij meewandelt, al is dat meestal mijn viervoeter die inmiddels weet dat hij er net zo goed even bij kan gaan liggen of zitten als vrouwtje iets op de foto wil zetten…)

Mijn geduldige wandelmaatje

Wereldse Ontdekkingen

Ik dacht dat ik wist wat er in ‘de natuur’ leefde. Maar toen ik mijn eigen kleine grote wereld ging bekijken en écht begon te zien, kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel wist. In De Kleine Grote Wereld neem ik je mee op een voortschrijdende ontdekkingsreis en laat ik het dagboek dat ik er van bijhoud zien, evenals de gedichten die ik schrijf en de tekeningen die ik maak waartoe ze mij inspireren.

Vastleggen

Ik fotografeer, determineer, vergis me, leer en vertaal veel van wat ik zie en vastleg naar gedichten of tekeningen. In de koude, donkere maanden is het er niet veel van gekomen. Maar nu de eerste zonnestralen de aarde wakker kussen en de krokussen op het punt staan open te barsten, kan het feest weer beginnen. Ik nodig je uit om mee te kijken en om mee te DOEN. Lekker voor jezelf, of – als je het leuk vindt – hier in de Kleine Grote Wereld. Lees hieronder hoe je actief op dit blog mee kunt doen.

Tuinwolfspin vrouwtje met op haar rug de jongen die net uit het eikapsel zijn gekropen.

Meedoen?

Heb je zin om mee te doen en jouw eigen Kleine Grote Wereld vast te leggen? Wat leuk! Er is helemaal niet veel voor nodig. Een digitale camera of een telefoon met een camera is handig, maar een kladblok met een pen of potlood doet ook al wonderen.

Ik zie graag wat jij in jouw Kleine Grote Wereld ontdekt en anderen vast ook, dus vind je het leuk om er een blog van bij te houden en jouw ervaringen te delen met anderen? Dan nodig ik je uit om telkens een link naar je nieuwe blogpost achter te laten in de comments onder de berichten. Om te zorgen dat de comments niet vollopen met spam, moet je wel je naam en e-mailadres een keer invullen. Maar is je eerste berichtje eenmaal door mij goedgekeurd, dan wordt je comment in het vervolg automatisch geplaatst, als het goed is.

Zomaar de natuur in huis: een dambordvlieg. Een “vies” beest, toch? Maar moet je dat paarlemoeren dambordpatroon op zijn rug zien!

Wat heb je nodig voor een natuurdagboek?

Je kunt het zo gek maken als je wil met een natuurdagboek. Sommige mensen willen realistisch en botanisch leren tekenen. Dat is mooi, maar het hoeft echt niet. Kleine krabbeltjes met een balpen kunnen net zo waardevol zijn. En een boek vol foto’s is leuk, maar niet nodig. Het is best prijzig en kost veel tijd. Je kunt ook een digitaal dagboek maken. Dat bespaart je een boel werk. Je kunt zoiets na afloop laten afdrukken in een foto-album als je wil, maar het hoeft niet. Of je kunt het ook helemaal analoog aanpakken en alleen een potlood of een balpen en een kladblokje gebruiken.

Doe vooral wat bij je past en waar jij zin in hebt. En waar je tijd voor hebt. Dat doe ik ook. Mijn manier is niet DE manier en wat ik vorig jaar deed, is misschien niet wat ik dit jaar doe. Je bepaalt zelf wat jij vindt dat er in jouw natuurdagboek thuis hoort. Een kleurrijk geïllustreerd dagboek is leuk, maar het belangrijkste is dat jij jouw Kleine Grote Wereld ziet…en ik bedoel écht ZIET.

Wat ik vorig in of voor mijn natuurdagboek gebruikte, zie je in mijn volgende blogpost.

Een kijkje in mijn natuurdagboek

Misschien vind je het leuk om even in mijn natuurdagboek te snuffelen. Ik heb er een video van gemaakt. Hij is Engelstalig. Nieuwe video’s zullen Nederlandstalig zijn.

Het waarom van mijn natuurdagboek

De aanleiding waarom ik begon met het natuurdagboek is niet zo leuk. Vorig jaar maakte ik er een video over. Ook deze is Engelstalig. Mocht dat een probleem zijn, laat dan even een comment achter. Ik doe het verhaal met alle liefde nog eens over in het Nederlands.

Een natuurdagboek, waarom zou je?

Nog even een slotpleidooi.

Zoals je hebt gezien in mijn filmpje over het ‘waarom’ van mijn natuurdagboek, is het uit idealistisme geboren. Ik wilde het bewustzijn over de schoonheid en kwetsbaarheid van onze natuur helpen vergroten. Want ik denk dat mensen die veel van de natuur leren houden – en dan niet alleen van the Big Five in een land ver weg, maar juist ook van de kleine, gewone bijzonderheden uit hun eigen wereld – supporters zullen zijn van een groene aarde.

Maar toen ik eenmaal flink in de weer was met mijn natuurdagboek, ontdekte ik dat ik zo niet alleen goed voor de natuur kon zijn, maar dat het bezig zijn in en met de natuur ook heel erg goed voor mij was:

  • in de eerste plaats was het onvoorstelbaar ontspannend om in mijn eigen tuin de natuur eens nader te bekijken. De concentratie die het soms vroeg om een zekere bijensoort te fotograferen, bijvoorbeeld, of het uitvouwen van een bloem van halve dag tot halve dag te volgen, bracht vaak een haast meditatieve ontspanning.
  • in de tweede plaats was het buitengewoon boeiend om soorten dieren te ontdekken die ik nooit eerder had gezien. Zoals je hierboven kunt zien, kwam ik vorig jaar plots voor het eerst van mijn leven de penseelkever tegen. Ik was flabbergasted. Zo’n mooi dier?! Zomaar in mijn tuin?! Wow! Dat moest wel een zeldzame exoot zijn! Ik had haast de krant gebeld. Maar nee hoor, het bleek een volstrekt inheemse beauty. Ik had ‘m alleen nog nooit gezien. Omdat ik nog nooit écht gekeken had. En die tuinwolfspin met die jonkies op haar rug? Jij hebt ‘m zeker weten ook in je tuin zitten. Het is de meest voorkomende spin in deze contreien. Maar zeg eens, heb jij wel eens gezien dat een moederspin bezaaid is met haar nakomelingen? Ik had het nog nooit gezien en had geen idee dat spinnenmoeders zulke zorgzame wezens zijn.
  • in de derde plaats groeide er met de nabije wereld waarin ik leef een veel diepere verbondenheid toen ik bestudeerde hoe ze in elkaar zit en wat er allemaal in voorkomt. Ik ben altijd een natuurliefhebber geweest, maar door me er verder in te verdiepen, ervaar ik een nog veel dieper respect en een dankbaarheid dat dit prachtige systeem er is en ons geeft wat wij nodig hebben om te kunnen bestaan.
  • ten vierde begon ik te zien dat we in een systeem leven waarin alles met elkaar verbonden is. Dat wist ik best, maar er is een verschil tussen cognitief weten en begrijpen omdat je het voor je ogen ziet.
  • en tot slot heeft het mij ontzettend veel inspiratie gegeven voor nieuwe tekeningen een schilderijen, maar ook voor nieuwe gerechten met planten waarvan ik ontdekte dat ze eetbaar waren, bijvoorbeeld. Het bijhouden van een natuurdagboek heeft zo eigenlijk op heel veel aspecten van mijn leven invloed gehad.

Kortom, ik ga met veel plezier weer op reis in mijn Kleine Grote Wereld en ik hoop dat je het leuk vindt om mee te reizen of zelfs mee te doen.

Tot de volgende blog. Daarin laat ik je onder andere zien met welke camera’s ik fotografeer, waarmee ik foto’s afdruk en welke handigheidjes ik heb ontdekt om een mooi boek in te vullen. Maar als je nu al vragen hebt, stel ze dan gerust. Ik zal proberen ze te beantwoorden.