Afgelopen weekend mocht vriendin Elly Kellner de Tamoil cultuurprijs in ontvangst nemen voor haar werk als singer-songwriter, tekenaar en visueel kunstenaar. Wij waren erbij en het was prachtig. Ik ben wel eens eerder bij officiële kunstaangelegenheden geweest en was door die ervaringen eerlijk gezegd een beetje voorbereid op niet al te veelzeggende praatjes vol holle superlatieven en algemeen gefleem door mensen die de kunstenaar in het voetlicht helemaal niet kennen en de tenen van het publiek dat de kunstenaar wél persoonlijk kent, doet omkrullen. Ken je dat?

Maar zo ging het helemaal niet. Elly kreeg de eer die haar toekomt en het was ontzettend mooi te horen dat men zich in haar en haar werk had verdiept. Geen kromme tenen, dus, maar ontroering, trots en applaus. Iedereen die Elly kent, weet allang dat ze fantastisch mooi zingt, dat ze prachtige teksten schrijft en dat ze daarnaast geen onverdienstelijk tekenaar en multimedia kunstenaar is en deze prijs heeft dat nieuws terecht nog een beetje verder verspreid.

Elly Kelner Tamoil cultuurprijs
Mijn felicitanka voor Elly Kellner.

Ik leerde Elly bijna negen jaar geleden via vrienden kennen. Ze werkte aan haar album “Successfool” en vroeg mij het ontwerp voor de cd te maken. Dat was ontzettend leuk om te doen. Het was een uitdaging om na één gesprek met een muzikant iets te maken waarvan ik het gevoel had dat het bij haar paste, iets zei over wat in mijn ogen iets van de essentie van haar werk en persoon was. ‘Kwetsbaarheid als kracht’ was wat ik uit het gesprek meenam en verbeeldde. Hoe mooi was het, dat precies dát in de speech bij de prijsuitreiking dit weekend als essentie in Elly’s werk weer naar voren kwam. Er werd ineens een cirkeltje rond.

Nieuwsgierig geworden naar Elly? Hieronder staat een korte video van het internationale muziekproject Beyond Music waar Elly aan meegewerkt heeft dit jaar en dat fantastische muziek heeft opgeleverd. Het nummer “Different, You and I” staat op het album Same Sky en is online onder andere op Spotify te beluisteren. Haar strips en andere projecten zijn te bekijken op haar website Creative Vlo.

Zoals terecht werd gezegd bij de prijsuitreiking weet Elly lastige kwesties toegankelijk te maken in haar werk. Daarom sluit ik als kers op de taart af met de Ellybellyrep. Ga er maar even lekker voor zitten.